برنامه نویسی اندروید چیست : امروزه تقریبا همه کاربران برای رفع نیازهای روزانه خود، از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند. با فراگیر شدن گوشیهای هوشمند در میان مردم، برنامه نویسی اپلیکیشنهای کاربردی برای سیستم عاملهای این دستگاهها به یکی از پردرآمدترین شغلها تبدیل شده است. با توجه به این موضوع، افراد زیادی به یادگیری برنامه نویسی اندروید علاقه مند شده اند.
چرا باید برنامه نویس اندروید شویم؟
تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که جهان بدون گوشیهای هوشمند چگونه خواهد بود؟ تصور دنیای امروزی بدون گوشیهای هوشمند برای ما کار چندان ساده ای نخواهد بود. زیرا میزان استفاده از گوشیهای هوشمند در میان مردم بیش از پیش در حال افزایش است و مردم روز به روز به آنها وابستهتر میشوند.
امروزه تقریبا همه کاربران برای رفع نیازهای روزانه خود، از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند. این نیازها کوچکترین و متداولترین کارهای افراد را هم شامل میشوند. از جمله خرید کردن، درخواست تاکسی، برقراری ارتباط، انجام امور مالی و…. .
بنابراین با ظهور گوشیهای هوشمند به ویژه گوشیهای مبتنی بر سیستم عامل اندروید، بازاری جدید و بزرگ برای برنامه نویسان و توسعه دهندگان ایجاد شد. به تدریج با افزایش کاربرد این دستگاهها در میان مردم و احساس نیاز به نرم افزارهای مختلف، بازار اپلیکیشنهای موبایل روز به روز گستردهتر شد و بسیار رونق گرفت.
بر این اساس برنامه نویسی اپلیکیشن های موبایلی به یکی از محبوبترین و پردرآمدترین شاخههای برنامه نویسی تبدیل شود. تاکنون سیستم عاملهای مختلفی مانند Symbian، BadaOs و…
در واقع مهمترین دلیل برای یادگیری برنامه نویسی اندروید، بازار کار خوب آن در ایران و سایر کشورهای جهان است. شما پس از آموزش برنامه نویسی اندروید، هیچ گاه بیکار نخواهید ماند و در هر کجا که باشید میتوانید کسب درآمد کنید.
چرا باید برنامه نویسی اندروید را یادگرفت؟
طبق آمارهای مختلف برنامه نویسی اندروید جزء رده های بالای لیست شغلهای مرتبط با برنامه نویسی است. به همین خاطر فرصت های شغلی برای آن بسیار زیاد است . همچنین راههای درآمدی متنوعی برای برنامه نویسی اندروید وجود دارد. از طرفی ساختار برنامههای اندرویدی قابل فهم است و منابع زیادی هم برای یادگیری وجود دارد. همچنین شما با استفاده از زبانهای برنامه نویسی مختلفی میتوانید برای اندروید برنامه تولید کنید. همین مباحث باعث میشود که برنامه نویسی اندروید یکی از انتخاب های بسیار جذاب برای کسانی باشد که میخواهند برنامه نویسی را شروع کنند.
با اندروید برای چه دستگاههایی میتوان برنامه نوشت؟
همانطور که قبلاً هم اشاره شد اندروید یک سیستم عامل متن باز است که قابلیت اجرا در بسیاری از دستگاهها را دارد. پردازنده ها و سیستمهایی که میتوانند اندروید را اجرا کنند بسیار زیاد هستند و نسبت به سایر سیستمهای کامپیوتری ارزانتر هستند. همین امر باعث شده است که اندروید به دستگاههای متنوعی راه پیدا کند و ماشینهای مختلفی اندروید را به عنوان سیستم عامل اصلی خود انتخاب کنند. به طور کلی امروزه اندروید در دستگاههایی مانند دستگاههای زیر استفاده می شود:
گوشی های تلفن همراه : برای برقراری تماس و شبکههای اجتماعی و دوربین و موسیقی و فیلمبرداری و تماس و برنامههای اینترنتی و بازی و مطالعه و هزاران کاربرد دیگر.
تبلت ها: همچون گوشی های تلفن برای کاربرد های مختلفی مانند ارتباط با دیگران و گوش دادن به موسیقی و تماشای ویدیو های آنلاین و آفلاین و مطالعه و مدیریت مالی و کارهای تجاری و هزاران کاربرد دیگر
دستگاههای پوشیدنی: دستگاههایی مانند ساعتهای هوشمند برای کارهای معمول روزمره و دستگاههای ورزشی و تناسب اندام برای مدیریت فعالیتهای ورزشی و مدیریت سلامت و خواب و استرس
تلویزیونهای هوشمند: برای گشت و گذار در اینترنت و تماشای آنلاین و کاربا حافظه های جانبی و استفاده از انواع برنامههای اندرویدی.
دستگاههای موقعیت یاب و ناوبری: برخی از دستگاههای مسیریابی و موقعیت یاب که بر روی خودرو ها نصب میشود از این سیستم عامل استفاده می کنند.
سیستم عامل اصلی در لپ تاپ های کروم بوک: اگر با لپ تاپ های کروم بوک که سیستم عامل آنها کروم است آشنا باشید میدانید که به راحتی برنامههای اندرویدی را پشتیبانی میکند و میتوانید برنامههای اندرویدی را بر روی آن نصب کنید و از این برنامهها در لپ تاپ خود بهره مند شوید.
چالش های برنامه نویسی چیست؟
با اینکه سیستم عامل اندروید قابلیتهای بسیاری دارد و برنامه نویسی اندروید جذابیت های زیادی برای ما به ارمغان آورده است ولی هنوز چالش هایی در برنامه نویسی اندروید وجود دارند که برنامه نویسان باید با آنها روبرو شوند و با توجه به هدف خود به آنها رسیدگی کنند. این چالش ها عبارتند از:
۱. اندازه های مختلف صفحه نمایشها
همه این دستگاهها دارای صفحه نمایشهای مختلف هستند که از نظر اندازه و قابلیتها با هم تفاوت دارند و برنامهای که برای آنها تولید میشود باید بتواند با آن دستگاه به خوبی ارتباط برقرار کند و اندازه صفحه نمایش را به گونهای مدیریت کند که بتواند رابط کاربری زیبا و کاربردی را به کاربر ارائه کند.
2.عملکرد صحیح
از آنجایی که اندروید روی سیستمهایی اجرا میشود که برخی محدودیتهایی مانند سرعت پردازش و حافظه و باتری و شبکه را دارند برنامههایی که برای آن نوشته میشوند باید به گونهای بهینه شده باشند که از منابع به درستی استفاده کنند. کاربران برنامههایی که مصرف باتری زیادی دارند و یا حجم اینترنت آنها را سریع تمام میکنند و یا سنگین اجرا میشوند را دوست ندارند و ممکن است که آن را با برنامه دیگری جایگزین کنند.
سازگاری با نسخه های قدیمی
با اینکه نسخه های جدید اندروید و استفاده از قابلیتهای آنها همیشه برای برنامه نویسان جذاب بوده است ولی از طرفی باید به این نکته توجه داشت که همه کاربران اندروید از آخرین نسخه استفاده نمیکنند و برنامهای که نوشته میشود باید این قابلیت را داشته باشد که هم بر روی نسخه های قدیمی به درستی اجرا شوند و هم از قابلیت نسخه های جدید استفاده کنند.
روشهای کسب درآمد از برنامه نویسی اندروید چیست؟
برنامه نویسی اندروید هم یک شغل است و نتیجه آن کسب درآمد است. حال برای کسب درآمد از اندروید روشهای مختلفی وجود دارد که با توجه به وضعیت و سطح دانش خود میتوانید یکی از این راهها را انتخاب کنید. طبیعی است که هرکدام از این روشها مزایا و معایب و چالش های خود را دارند.
سفارش طراحی اپ (فریلنسری)
افراد و شرکت های متعددی وجود دارند که یک ایده دارند و میخواهند برنامه اندرویدی آن ایده را داشته باشند ولی خودشان دانش برنامه نویسی برای تولید برنامه مورد نظر را ندارند. همچنین در بسیاری از موارد وب سایتی برای هدف خاصی وجود دارد ولی به دلایل مختلف صاحبان آن سایت نیاز دارند که برای خود برنامه اندرویدی داشته باشند و خودشان نیروی لازم برای تولید برنامه اندرویدی مورد نظر را ندارند.
پیادهسازی یک ایده نرم افزاری
ممکن است که خود شما یا اطرافیان شما یک ایده برای برنامه اندرویدی داشته باشند و شما آن را مناسب پیادهسازی ببینید و به این نتیجه برسید که بازار و کاربران به ایده شما نیاز دارند و این ایده میتواند برای آنها سودمند باشد بنابراین آن ایده را پیادهسازی میکنید و به بازار عرضه می کنید.
تبلیغات درون برنامهای
برنامهها و بازیهای مختلفی وجود دارند که به نوعی سودمند و سرگرم کننده هستند. توسعه دهندگان این نوع برنامهها درآمد خود را از طریق نمایش تبلیغ به دست می آورند. صاحبان این برنامهها از کاربران پولی نمیگیرند ولی از شرکت ها و سایتهایی که برای آنها تبلیغات انجام میدهند هزینه دریافت می کنند.
پرداخت درون برنامهای
اگر فروشگاه ها را بررسی کرده باشید برخی برنامههای سودمند و بازیها وجود دارند که دارای دو بخش هستند. بخش رایگان و بخش Premium (اشتراک ویژه). این برنامهها یک سری امکانات و خدمات را در بخش رایگان در اختیار کاربران قرار میدهند ولی برای اینکه کاربران بتوانند به یک سری دیگر از امکانات و خدمات دسترسی داشته باشند نیاز است که اشتراک آن برنامه را خریداری کنند. این هم یک روش برای کسب درآمد از برنامه نویسی اندروید است. البته باید دقت داشته باشید که اولاً برنامه شما جذابیت کافی را داشته باشد تا کاربر راغب باشد آن را دانلود و نصب کند و همچنین بخش اشتراک ویژه شما هم باید جذابیت داشته باشد تا کاربر مایل باشد برای آن پول پرداخت کند. البته این روش ایرادی که دارد این است که درصدی از هزینه اشتراک را باید به فروشگاهی که برنامه شما بر روی آن قرار دارد بدهید.
کارمندی
اگر پیدا کردن پروژه و ایده پردازی برای شما دشوار است. شرکت ها و تیم های برنامه نویسی زیادی در حال کار کردن بر روی پروژه های اندرویدی هستند میتوانید دانش برنامه نویسی خود را قوی کنید سپس به دنبال آگهی استخدام این شرکت ها بگردید و در مصاحبه کاری آنها شرکت کنید و در آنها استخدام شوید. در این صورت در تیم برنامه نویسی کار خواهید کرد و وظایف مشخص خواهید داشت و سرماه حقوق خواهید گرفت.
سودآور ترین برنامههای اندرویدی کدامند؟
اگر به دید کسب درآمد به برنامههای اندرویدی نگاه کنیم همه آنها یکسان نیستند. از جمله این برنامهها میتوان به بازیها و سپس برنامههای تجارت الکترونیک (مانند برنامههای فروش محصول و خدمات) و همچنین برنامههایی که به مدیریت روزانه و برنامههای کاربران کمک می کنند اشاره کرد. دقت داشته باشید که هرچه این برنامهها سودمند تر باشند و استفاده از آنها راحتتر باشد و امکانات بیشتری داشته باشند موفق تر خواهند بود.
مزایای برنامه نویسی اندروید چیست؟
تاکنون در مباحث مختلفی به مزایای برنامه نویسی اندروید اشاره کردیم ولی به صورت موردی میتوان به موارد زیر برای مزایای برنامه نویسی اندروید اشاره کرد.
- گوگل یک ساختار مشخص را برای برنامه نویسی اندروید ارائه کرده است تا برنامه نویسی اندروید سادهتر باشد.
- منابع زیادی برای یادگیری برنامه نویسی اندروید وجود دارد.
- ابزار ها و شبیه ساز های متنوعی برای برنامه نویسی اندروید وجود دارد.
- انتشار برنامههای اندرویدی در فروشگاه Google play در مقایسه با سایر پلتفرم ها آسانتر است.
- اندروید به صورت گسترده در همه جا استفاده می شود.
هزینه توسعه اپلیکیشن اندروید چقدر است؟
هزینههای توسعه اپلیکیشن اندروید به عواملی مختلفی بستگی دارد. به طور کلی، اندازه و مقیاس برنامه دارای بیشترین اهمیت در این زمینه است. مورد بعدی، ماهیت برنامه است. یعنی اینکه برنامه قرار است به صورت آنلاین یا آفلاین کار کند. نکته مهم دیگر، ویژگیها و قابلیتهای عملکردی برنامه است. در نهایت، پیچیدگی و مدل توسعه استفاده شده در برنامه اندرویدی، هزینههای متفاوتی خواهد داشت. در ادامه، هزینههای برنامه نویسی اندروید بر اساس عوامل مختلف بیان شده است.
سایز اپلیکیشن | تعداد ویژگیهای اصلی | متوسط هزینه |
کوچک | 5 مورد | 4 تا 10 هزار دلار |
متوسط | 7 – 10 مورد | 10 تا 50 هزار دلار |
بزرگ | بیش از 10 مورد | بیش از 50 هزار دلار |
به طور کلی اندازه برنامه اندروید مستقیماً بر کل هزینهها تأثیر میگذارد. بنابراین، باید منابع بیشتری را برای توسعه برنامه بزرگتر صرف کرد. اکثر توسعهدهندگان از فرمول زیر برای محاسبه کل هزینه توسعه استفاده میکنند.
- برنامه کوچک اندرویدی با 5 صفحه ویژگی کلیدی از جمله محتوا، ورود به سیستم و صفحات ثبتنام به طور میانگین 4 تا 10 هزار دلار هزینه خواهد داشت.
- برنامه اندرویدی با اندازه متوسط با 7 تا 10 صفحه ویژگی کلیدی از جمله محتوا، صفحات ورود و ثبت نام به طور میانگین بین 10 تا 50 هزار دلار هزینه دارد.
- برنامه اندرویدی در اندازه سازمانی با ویژگی های نامحدود ممکن است بیش از 50 هزار دلار هزینه داشته باشد.
آیا شروع برنامه نویسی اندروید سخت است؟
این سؤالی است که برای برخی که میخواهند برنامه نویسی اندروید را شروع کنند پیش می آید. بدون مقدمه چینی به شما میگویم که برنامه نویسی اندروید سخت نیست ولی نیازمند صرف زمان برای یادگیری و تمرین هستید. برخی کارها با تمرین کمی انجام میشوند ولی یادگیری برخی دیگر نیازمند تمرین بیشتر و پشتکار است. کلاً برنامه نویسی به این شکل است که شما باید منطقی رفتار کنید و از قوانین و قواعد برنامه نویسی پیروی کنید. در برنامه نویسی شما با خطاها و باگ های بسیاری روبرو میشوید و باید این پشتکار را داشته باشید تا با تحقیق و مطالعه آنها را یکی یکی برطرف کنید و در آن زمینه قدرتمند شوید.
ابزارهای تولید برنامه اندروید چیست؟
برای اینکه برنامه نویسی اندروید را شروع کنیم مانند هر کار دیگری نیازمند یک سری ابزار ها هستیم. برای یادگیری برنامه نویسی اندروید هم به ابزارهای زیر نیاز داریم.
۱. کامپیوتر
داشتن کامپیوتر برای نوشتن برنامه یک چیز بدیهی هست. برای برنامه نویسی اندروید شما به یک کامپیوتر مدرن با پردازنده و حافظه تقریباً قوی نیاز دارید تا بتوانید محیط توسعه اندروید (IDE) را به همراه شبیه ساز اندروید در آن اجرا کنید. که هر دوی این ابزارها نیازمند قدرت پردازشی هستند همچنین فرایند کامپایل و اجرای برنامه هم نیازمند قدرت پردازشی است که اگر سیستم کامپیوتری قدرت لازم را نداشته باشد این فرایند زمان بر خواهد شد.
۲. منبع آموزشی
یادگیری برنامه نویسی اندروید را باید از یک منبع شروع کنیم. زیرا که تماشای ویدیوهای آموزشی برای افرادی که تازه شروع کردهاند راحتتر است. یکی از بهترین دوره های آموزشی برای یادگیری اندروید در این لینک در وب سایت tosinso موجود است. همچنین شما در طی روند یادگیری نیاز است که به مستندات رسمی اندروید در سایت گوگل هم مراجعه کنید.
چرا اندروید در این حد محبوب است؟
سیستم عامل اندروید به خاطر داشتن ویژگیهای فوقالعاده جذاب برای کاربران محبوب شده است که این ویژگیها را در ادامه آورده ایم:
- رابط کاربری ساده و زیبا که باعث میشود از امکانات مختلف این سیستم عامل به سادگی استفاده شود.
- اتصال: این سیستم عامل انواع تکنولوژی های ارتباطی را در خود قرار داده است تکنولوژي هایی مانند. NFC, LTE, Wi-Fi, UMTS, EV-DO, CDMA, WCDMA, IDEN, GSM/EDGE, Bluetooth, Wimax
- ذخیره سازی: برای ذخیره سازی محلی این سیستم عامل پایگاه داده SQLite را در اختیار برنامهها و برنامه نویسان قرار داده است.
- پشتیبانی از قابلیتها و فرمت های چند رسانه ای مانند MIDI, mp3, AAC, HE-AAC, AAC5.1, AMR, AMR-WB, mp4, h.264 ,h263 , BMP, GIF, JPEG, Wav, Ogg
- پشتیبانی از پیام رسانی در قالب SMS, MMS
- پشتیبانی از جدیدترین قابلیتهای صفحات وب و html5 , css3
- به صورت داخلی از قابلیت چند لمسی استفاده می کند.
- سیستم عامل چند کاره که میتوان همزمان چند برنامه را باز کرد و از بین یک برنامه به برنامه دیگر پرش کرد.
- در اندروید ابزارک (Widget) هایی وجود دارند که قابل تنظیم هم هستند تا در فضای کوچک بتوانند محتوا های بیشتر و مناسب تری را نمایش دهند و میانبر های مناسبی در برنامهها باشند.
- اندروید چند زبانه است و حتی میتواند متن های چند زبانه و دوجهتی را به خوبی نمایش دهد.
نکات مورد نیاز برای استخدام برنامه نویس حرفه ای :
برای تعدادی از مدیران استخدام نمودن یک برنامه نویس حرفه ای در الویت است اما نکاتی هم در نظر می گیرند که دارای ویژگی بالایی است. بالاترین موفقیت یک فرد ویژگی برتر شخصیتی طبق شرکت یا سازمان می باشد. به عنوان مثال یک برنامه نویس موبایل باهوش و با تجربه نیازمند این کار است و حتی دارای فن حریف بودن، انطباق پذیری، ریسک پذیری و خود جوش بودن باشد. برای استخدام برنامه نویسی بهتر است که فرد بتواند تکنولوژی به روز را به بهترین نحوه یاد بگیرد . نکته جالب : هر چقدر سرعت سیستم بالاتر و قدرتمند تر باشد برنامه نویسی راحت تر و جذاب تر خواهد بود زیرا نرم افزار اندروید برای ساخت اپلیکشن برای لود کردن ها بسیار طولانی و خسته کننده می شوند.
جمعبندی
در این نوشته، مباحثی از مفاهیم مقدماتی پیرامون سیستمعامل اندروید و نحوه کارکرد یک برنامه اندرویدی بیان شد. داشتن شناخت از سیستمعامل اندروید و نحوه عملکرد آن در یادگیری و درک بهتر برنامه نویسی اندروید بسیار کمککننده خواهد بود